Månedsarkiv: juli 2019

Dyson blæser

Det er blevet sommer, og solen bager ind ad vinduerne, hvilket får temperaturen i stuen til at stige så meget, at det ikke længere er behageligt. De fleste ville skynde sig ud og købe en blæser, men det er ikke nogen særlig god ide til mig. Jeg lider af migræne, som provokeres, når jeg spænder, hvilket er effekten af en blæser i nærheden af mig. For mig føles det som træk, og det får min krop til at skabe spændinger i skulderpartiet.

I en af de utallige nyhedsmail jeg får, får jeg øje på en blæser fra Dyson – Hot & Cool hedder den. Den kan både blæse direkte på en, men den har også en funktion, hvor den spreder ‘blæsten’. Derudover har den ikke ‘blade’, så den er meget rengøringsvenlig, hvilket efter min mening har stor betydning, når den skal stå fremme. Jeg vender lige min indkøbside med en god ven, som straks skaber skår i glæden – den kan ikke køle.

Det forstår jeg selvfølgelig ikke et muk af – der står Hot & Cool på den. Og den kan decideret fungere som varmeblæser. Efter noget snak frem og tilbage og et par Youtube videoer, må jeg give min ven ret – den kan rent faktisk ikke køle. Den benytter sig af ‘chill effekt’ ligesom alle andre blæsere.

Sammen konkluderer vi, at det stadig kunne være en god ide for mig. Og alting kan jo byttes i dag, så jeg skynder mig hen i nærmeste forretning og køber sådan en.

Nu har jeg så haft den i en uges tid, og jeg er meget begejstret. Funktionen, hvor den spreder luften, er lige noget for mig. Den skaber noget cirkulation i luften omkring en, så det ikke er så ulideligt, uden at jeg ender op med en migræne. Desuden har jeg flere gange brugt den om aftenen. 1 times tid inden jeg skulle i seng, har jeg stillet den i et åbent vindue, og så har den ellers kølet soveværelset ned – lækkert. Og så er det nu dejligt, at den også kan varme, når det begynder at være den tid på året, hvor det ikke er nødvendigt med at tænde gulvvarmen, men hvor det er en smule køligt om aftenen.

Dyson fan

Leak light

Jeg er så nysgerrig, at jeg simpelthen bare må have en leak light. Umiddelbart tænker jeg, at det giver mig et godt værktøj til at kunne bedømme, om mine instrumenter trænger til en kærlig hånd af en erfaren instrumentmager.

For dem der ikke ved, hvad en leak ligth er, så er det en lang plastik dims med mange LED lys i hele dimsens længde (se billede). Fordelen med den er, at man stikker den ned i sit instrument – saxofon, fløjte, klarinet osv – og så lukke man klapperne. Hvis der slipper lys ud ved klapperne, så trænger de til at blive justeret, da de skal lukke tæt.

Da jeg var forbi Thomann med min saxofon overraskede det mig faktisk at se, at min saxofon var utæt flere steder. Det havde jeg da ikke lagt mærke til i mit spil, så det var måske ikke det store problem – eller var det? Efterfølgende må jeg i hvert fald konstatere, at saxofonen spiller bedre.

I starten var leak lighten ikke helt nem at finde. Hvordan i al verden finder man noget, som man faktisk ikke ved, hvad hedder? Efter et stykke tid lykkedes det mig at finde ud af, at den korrekte betegnelse var ‘leak light’. Så blev det nemmere, men jeg syntes faktisk ikke, at den slags blev solgt særlig mange steder. Jeg bestilte den via Amazon, men den blev leveret fra Kina, så det tog sin tid, men nu er jeg udstyret med sådan et dyr 🙂

Leak light off
Slukket leak light
Leak light on
Tændt leak light

Høreværn

Man hører jævnligt om professionelle musikere, der får varige skader på hørelsen pga deres profession. Jeg havde ikke tænkt så meget over det, men jeg bed da mærke i, at min nye saxofon lærer altid bruger høreværn, når han spiller. Der er også flere medlemmer af big bandet, der bruger høreværn, men jeg hører dem ofte sige, at de ikke kan høre de andre i orkesteret, og det synes jeg, er en stor ulempe.

Alligevel begyndte jeg at tænke over, at jeg måske skulle tænke lidt på min hørelse. Jeg må ærlig indrømme, at jeg er begyndt at nyde musikken, og når jeg spiller saxofon, så skal der skrues op for anlægget, hvis jeg skal have en chance for at høre play along samtidig med, at jeg giver den gas på saxofonen. Der er også toner på fløjten, som generer mig. Så jeg gik i gang med at lede.

Der er jo absolut ikke samme muligheder i Danmark, som der er i USA, og min lærer har selvfølgelig nogle specialtilpassede høreværn med en specifik dæmpning på 9 dB. Dæmpningen må ikke være for høj, og jeg kunne godt tænke mig muligheden for at høre dirigenten, når han snakker, så jeg ikke skal sidde og pille dem ud hele tiden.

Efter noget tid faldt jeg over et sæt elektroniske høreværn fra Etymotic, der hedder Music Pro. De forstærker tale, når der er stille, og de kan dæmpe med to forskellige værdier, når der er larm. Desuden lukker de helt af, hvilket svarer til en dæmpning på 35 dB, hvis lydniveauet er så højt, at det kan skade hørelsen. Lige præcis det sidste gør, at nogle absolut ikke kan lide dem, f.eks. trommeslagere.

Nu kommer arbejdet med at vænne sig til dem, for det kræver absolut tilvænning. Jeg skal lære, hvor højt jeg spiller, for det er faktisk svært at høre. Til gengæld virker det som om jeg bedre kan høre, når det ikke stemmer. Mine ører takker mig i hvert fald mange gang – hvis ikke nu så senere.

Etymotic Music Pro

Flere udgifter

Jeg synes, at jeg er inde i en stime i øjeblikket, hvor pengene bare fosser ud af min konto. Godt nok har jeg ikke betalt for at få lavet mit gulv endnu, men det, synes jeg, er en dyr nok affære, så jeg havde håbet på, at der ikke kom flere overraskelser i år, men der tog jeg fejl.

For det første måtte jeg akut på værksted med min bil, fordi den pludselig ikke rigtig kunne køre længere. Jeg kom fra at have spillet til en koncert, og pludselig var det som om bilen ikke rigtig ville trække, og gearstangen vibrerede på en sær måde. Motorlampen begyndte at lyse gult, og så holdt jeg ellers ind til siden. Heldigvis var der ikke langt til mit sædvanlige værksted, så jeg trillede stille og roligt derhen (dette var en søndag) og nåede at aflevere bilen inden lukketid. Til min store overraskelse kunne jeg allerede hente bilen dagen efter (efter de havde skiftet tændingsmodulet). Det kalder jeg god service, og så var jeg 4000 kr fattigere.

Dagen efter jeg havde hentet bilen, skulle jeg hælde vand på gasfyret. Jeg syntes godt nok, at det ikke var lang tid siden, jeg havde gjort det sidst, men det var også snart tid til service, og så er det ikke unormalt, at jeg skal hælde vand på fyret oftere end normalt. Men idet jeg var færdig, begyndte det pænt at dryppe ved et af rørene. Jeg lagde en klud og ville kigge til det senere på aftenen. Inden jeg gik i seng, var jeg ude for at kigge til min klud, og det dryppede nu endnu et sted fra. Måske det i realiteten var den samme utæthed, der bare fandt 2 forskellige veje at løbe. Nåh, men frem med en spand og så i seng. Dagen efter kontaktede jeg fyrservice firmaet, og de dukkede op samme dag og kunne konstatere, at fyret var utæt 2 steder. Endnu engang var jeg positivt overrasket over den gode service og hurtige udrykning, og så blev jeg lige 2000 kr fattigere.

Halvanden uge senere var jeg til almindelig service eftersyn med min bil. Sidste år fik den en stor tur med syn, lakforsegling, rengøring, service + udskiftning af diverse ting, så jeg tænkte, at der ikke var noget i år. Tja, bilen er 9 år, så det kan vel ikke forventes andet, og sidste år var faktisk første år, hvor jeg havde reelle udgifte på bilen, så det er vel godt klaret. Endnu 4000 kr blev jeg fattigere for både service og diverse ting, der skulle skiftes.

Nu bør det så også være nok. Synes jeg har haft nok udgifter for de næste 5 år 🙂

Parrot