Månedsarkiv: maj 2010

Anlægsgartner

Så er det ved at være tid til at tænke på haven igen. Ifølge planen skulle kommunen færdiggøre fortovet på vores vej i år, men de har udskudt det til næste år. Det var ellers meningen, at vi ville vente med at få færdiggjort haven, indtil fortovet var på plads, men så lang tid kunne vi ikke vente. Derfor havde vi bestilt vores anlægsgartner til at kigge forbi, så vi kunne tale om, hvad og hvor meget der skal laves i år.

Efter en lang snak om græsarmering, indkørsel, gangsti, niveaufri adgang, surbundsbed osv, blev vi endelig enige om, hvad vi gerne vil have lavet. Det mest irriterende er, at vi ikke kan få det færdiggjort, før kommunen har været her og lægge fortov, men det bliver næsten færdigt. Til næste år er det dermed kun de sidste fem meter indkørsel og græsarmering, der skal lægges, samt fliser og indhegning af skraldespandene. Vi er også ved at glæde os til at blive færdige. Man kan leve med de midlertidige ting et vist stykke tid, men 3½ år er lang tid at anlægge have i. 

Garden

LED pærer

Først lidt baggrund… I vores ene badeværelse plejer der at sidde 5 halogenspots, men for 1½ uge siden gik den ene pære i stykker. Det gav anledning til at diskutere, om vi skulle skifte dem ud med noget, som ikke brugte så meget strøm. Vi startede med at låne en spare pære kuffert hos Lysmesteren. Det kan varmt anbefales, da der findes mange typer (selv inden for samme mærke), og lyset er meget forskelligt. Vi kunne godt lide den ene type, fordi lysspredningen var større end ved halogenpærerne, men problemet med spare pærer er ofte, at de tænder forsinket, og det gjorde disse. Det er meget irriterende, når man tænder lyset og er stødt ind i noget, før lyset når at tænde. Så vi begyndte at kigge efter alternativet – LED pærer.

Vi startede med at købe 2 billige til ca. 80 kroner stykket. Det var spild af penge – lyset var elendigt, og i forhold til den ene måtte vi konkludere, at varmt hvidt lys er gult! Så de røg i skraldespanden. Så købte vi i stedet en enkelt pære hos Prolys – 260 kroner – men så kunne den også dæmpes. Den var sammenlignelig med halogenpærerne, men vi så også, at der findes mange andre typer. Så vi tog chancen og prøvede 2 andre – en som var vandtæt, og en som havde en større lysspredning. De vandtætte havde et koldt lys og en større lysspredning end halogenpærerne og var velegnede til at sidde over spejlet, mens LED pærerne med større lysspredning havde et mere varmt lys. Vi endte derfor op med at benytte en kombination. Dels fordi lyset i badeværelset ikke skulle blive for koldt, dels fordi de vandtætte pærer tænder med en smule forsinkelse (dog ikke i nærheden af spare pærerne), hvorimod pærerne med den store lysspredning tænder prompte og slukker en smule forsinket. Således har vi skåret elforbruget ned fra 220 W til 22 W i vores badeværelse.

Den dæmpbare LED vi startede med at købe var dog ikke spildt. Den bruger vi til udendørsbelysningen, som er udstyret med dæmper. Et godt råd til alle, som overvejer LED lys – køb ikke for billigt! I bliver bare slemt skuffede. Vi benyttede os af muligheden for at ringe og snakke med Prolys, og det kan varmt anbefales. 

LED lighting