Månedsarkiv: oktober 2020

Efterårspynt

Sidste år da jeg var i Tyskland, gik det op for mig, at tyskerne faktisk fejrer efteråret ved at pynte op. Jeg synes, at det er en dejlig tradition. Jeg hører altid danskere snakke om, hvor deprimerende det er, at det bliver mørkere, at det altid regner, og det er kedeligt vejr mm. Hvorfor ikke ændre det ved at bringe efterårsfarverne indendørs?

Jeg synes, at efterårsfarverne er utrolig spændende. Der er massere af nuancer af mørkegrøn, brun, orange og gul, og det er alt sammen farver, der er varme i gløden. For mig er der ikke noget kønnere end en skov i efterårsdragt.

Sidste år købte jeg pynt til at klistre på vinduerne, og i år har jeg så investeret i  nogle ting til at pynte på bordet. Og så kunne jeg ikke lade være med at købe en lyskæde og en guirlande. Jeg synes, at resultatet er masser af hygge.

Fall decoration
Lys og guirlande i dagslys
Fall decoration
Lys og guirlande om aftenen

Philips Hue – Ensis

Endelig har jeg fundet en spisebordslampe, som jeg kan bruge. Altså, jeg bliver mere og mere begejstret for Philips Hue produkterne. Denne gang har jeg kastet kærligheden på den lampe, der hedder Ensis.

Mit problem med spisebordslamper er, at de alt for ofte sender lyset ud i hovedet på dem, der sidder omkring bordet. Jeg er godt klar over, at det er for at give rumbelysning også, men når man er følsom overfor lys, så er det mildest talt generende.

Min gamle spisebordslampe havde ovenstående problem. Derudover var den udstyret med halogenpærer, så den var ikke ligefrem billig i drift. Den var også samtidig eneste lyskilde i alrummet, så når jeg havde gæster, så blev den ofte brugt som belysning hele aftenen, og det var ikke billigt.

Oprindeligt havde jeg planlagt at købe en Hue strip, der skulle lyse op i loftet og lave indirekte belysning, men da jeg så Ensis lampen, så ændrede jeg planer. Den er helt perfekt, fordi den har to separate lyskilder – den ene lyser op, og den anden lyser ned. Det betyder, at jeg kan styre farve og lysstyrke individuelt, og jeg kan nøjes med at bruge den som uplight, når alrummet skal være belyst. Det virker helt perfekt.

Philips Hue Ensis

Briller til natkørsel

Det er dejligt, at lyset på bilerne bliver bedre og bedre – hvis altså man sidder bag lygterne. Hvis man, som mig, er en smule lysfølsom og er den modkørende bilist, så giver det en udfordring, når man føler sig blændet af modkørende bilister, selvom de kun har nærlyset tændt. For nogle år siden købte jeg derfor nogle kørebriller med gule glas, som skulle afhjælpe problemet, og de virkede. Nu er problemet bare, at de er gået i stykker, og da jeg ikke kan finde nogle magen til, så skal jeg på jagt efter nogle nye.

Det første jeg støder på er, at flere reklamer og artikler gør opmærksom på, at gule glas ikke er velegnede til at køre med om aftenen, fordi de blokerer for en del af lyset og derfor giver dårlig sigtbarhed. Jeg henvender mig derfor til min optiker, for jeg vil høre, hvad hun synes om problematikken.

Vi snakker om det, og det viser sig, at de klare glas, der bliver anbefalet er temmelig dyre. Dernæst er hun i tvivl om, hvorvidt de overhovedet vil virke for mig, for hvis de lukker for meget lys ind, så hjælper de mig ikke. Desværre er det ikke muligt at prøve dem, så jeg beslutter, at jeg vil se efter nye briller med gule glas.

Jeg har nu købt et nyt par, og jeg glæder mig til at prøve dem. Jeg håber, at de bliver en succes.

Glasses

Philips Hue – Udendørs sensorer

Sikke et planlægningsarbejde med at sætte udendørssensorer op til min udendørsbelysning. Først gik jeg i gang med at undersøge muligheden for at lave timere. Det var forholdsvist nemt, og jeg kunne også få dem til at gøre, som jeg gerne ville. Næste skridt var så at finde ud af, om flere sensorer kunne arbejde sammen, og det fandt jeg ud af, at det kunne de godt.

Næste skridt var at lave en tegning af huset, og sensorernes dækning, så jeg kunne finde ud af, hvor mange sensorer, jeg gerne ville have op. Det var ikke nogen helt nem opgave, for der skal balanceres mellem antal, dækning når man går rundt om huset, og dækning når andre nærmer sig huset. Desuden var jeg begrænset af, at maksimalt 2 sensorer kan arbejde sammen. Resultatet blev indkøb af 7 sensorer.

Jeg startede med at sætte sensorerne midlertidigt op med dobbeltklæbende tape. Dels var jeg nødt til at finde ud af, hvad den reelle dækning var i forhold til placering af sensorerne, specielt i forhold til højden og hvor langt frem de dækkede. Ved samme lejlighed fandt jeg ud af, at hvis 2 sensorer skulle arbejde sammen, så var det ikke muligt at gøre det, jeg gerne ville. Jeg ville nemlig gerne have dem til at gå fra dæmpet belysning til fuldt blus og tilbage til dæmpet belysning, men det var kun muligt at slukke belysningen – og det var ikke det resultat, jeg ønskede.

Nåh, men så var det tilbage til tegnebrættet og kigge på konsekvensen ved, at alle sensorer skulle have egne pærer tilknyttet – altså ingen samarbejde. Det tog noget tid, men nu er løsningen lavet, og jeg er tilfreds med resultatet, men det havde været bedre, hvis jeg havde flere muligheder, når sensorerne skal arbejde sammen.

Overview of outdoor sensors
X angiver en pære – de skraverede felter angiver en given sensors dækning.